Özellikle 40 yaş sonrasında yüzdeki destek yapıların zayıflaması ve yağ destek dokuların azalmasıyla yüz aşağıya doğru sarkmaya başlar. Bununla birlikte kırışıklıklar artar ve boyun bölgesindeki sarkmayla yüz daha büyük görünüp kare şeklini almaya başlar.
Bu durumda yüzde gençleştirmeyi sağlayacak en kesin çözüm yüz boyun germe ameliyatıdır. Yüzdeki yağ destek kaybına yönelik ise aynı ameliyatta liposuctionla elde edilen yağ doku ile yanaklara dolgu yapılabilmektedir.
Ameliyat Tekniği
Kulak önünden arkasına ve ense saçlı deriye uzanan kesi sonrası cilt yapı kaldırılıp SMAS yapısına sıkılaştırıcı askı dikişleri yapılır. İleri derecede sarkmalarda bu yapı da kaldırılarak bellik noktalara erimeyen dikişlerle askılama yapılır. Daha sonra fazla cilt çıkartılarak kesi hattı onarılır.
Mini Yüz Germe
Yüzdeki sarkıklık ileri derecede değil ise sadece kulak önünden yapılan daha küçük bir kesiyle yapılır. Ancak cilt kenarlarında potluğun kalmaması için dikiş hattı büzüştürüldüğü için erken dönemde kozmetik görünüm pek tolere edilemeyebilir. Şahsen pek tercih ettiğim bir teknik değildir. Hastalarıma bir süre daha bekleyip normal yüz germe yapılmasını tavsiye ediyorum.
Kimler yüz germe ameliyatı olabilir?
Muayene sonrasında sarkma ve hacim kaybı fazla tespit edilen 45 yaş üstündeki kişiler bu ameliyatı olabilir.
Ameliyat öncesi değerlendirme
Yüz ve boynunuzdaki cilt sarkması, yağ destek doku kaybı değerlendirir. Yanak bölgesinde hacim kaybı olan hastalarda liposuction ile elde edilen yağ dolgu olarak kullanılabilir. Ameliyat süreci ve sonrasında yapılacaklar hakkında detaylı bilgilendirmeler yapılır.
Kronik hastalığınız, önceden geçirmiş olduğunuz ameliyatlar , kullandığınız ilaçlar hakkında mutlaka bilgilendirme yapmanız gerekmektedir. Eğer sigara kullanıyorsanız ameliyattan 2 hafta önce mutlaka bırakmalısınız.
Ameliyat süreci
Yüz boyun germe ameliyatı cerrahi süresi ortalama 2-3 saat arasında değişmektedir. Her iki taraf boyun yan taraflarından diren hortumları olacaktır. Bunlar yüz ve boyun cilt altındaki sızıntılara ve hafif kanamaları dışarı almak için kullanılır. Ameliyat bitiminde medikal yüz korses takılır. Ameliyat sonrası ortalama üç gün sonra drenler çıkartılır. Bir gece hastanede yatıştan sonra ertesi gün taburcu edilirsiniz. Önlem amaçlı antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilip üçüncü gün kontrol muayeneye çağrılır.
İyileşme Süreci ve Ağrı
Ameliyat sonrası yaklaşık bir hafta on gün sonra işinize dönebilirsiniz. Bu süre içerisinde size gösterilen şekilde pansumanlara devam etmeniz gerekecektir.Medikal toparlayıcı korseyi iki hafta boyunca kullanmanız gerekir.
Her ameliyatta olduğu gibi ağrı hissi kişiden kişiye değişebilir. Ancak yüz boyun germe ameliyatı çok şiddetli ağrılı bir ameliyat değildir. Ameliyat sonrası ilk gün yüz boyunda bir gerginlik ve direnlerin çıktığı noktalarda bir miktar ağrınız olabilir. İlerleyen günlerde ağrı hızlı bir şekilde azalacaktır.
Dikiş izi kalacak mı?
Ameliyatın erken dönemlerinde dikiş hattında belli bir kızarıklık ortaya çıkar, ilerleyen dönemlerde ise bu kızarıklık giderek azalacaktır. Tam yara iyileşmesi için 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekir. Her insanın yara iyileşmesi kendine özgü olduğundan kalacak iz miktarları farklılık gösterir. Yara iyileşmesi iyi olan kişilerde dikiş hattı tamama yakın iyileşip kaybolurken bazen beyaz çizgi şeklinde veya koyu renkte iyileşme gözlenebilir. Kişinin yaşı, ten rengi, eşlik eden hastalıkların olup olmaması, sigara alkol kullanımı ve uygulanan meme küçültme tekniğine göre kalacak olan dikiş izi miktarı değişkenlik gösterir.
Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar
Ameliyat sonrasında size gösterilen şekilde pansumanlarınız yapılmalı, reçete edilen ilaçlarınızı düzenli bir şekilde kullanmanız gerekir. İlk iki haftalık süreçte ağır spor yapmamanız ve yüz üstü uyumamanız gerekir.